Alla inlägg under juni 2009

Av Xera - 24 juni 2009 22:26

Vi startade med att repetera vad vi lärt oss första gången - att binda upp hunden, lägga ut svamp + köttbulle (idag hade vi med oss rostbiff, inte fy skam det heller) och så låta hunden spåra upp/söka. Självfallet är tjänstetecknet väldigt viktigt så jag slet med kantarellselen och Xera sa gång på gång – Nej! Vi startade i det svåra läget - att gömma i ris och att gå i en cirkel. Nästa steg var att hunden sökte upp kantarellen + godisen samt att den satte sig ner eller den markeringen som man valde, självfallet la man in ett kommando på markeringen. Först tänkte jag välja ligg men efter instruktörens förklaring och Xeras egna val blev det "sitt". Xera var klockren, sökte metodiskt och jag var lite osäker på om hon spårade mig men instruktören som såg det "liksom från ovan" menade att det var mest svamp/godis hon sökte. Nästa steg var att utesluta godisen, att låta hunden leta rätt på svampen och sedan sätta sig. Vi backade några steg, gick bara ut 1½ meter - rakt ut och rakt in men lät hunden sitta kvar någon minut för att få upp förväntan, detta fungerade inte på Xera, hon ville ut på en gång och när hon inte fick det - hennes blick är enorm när hon vill iväg så tappade hon intresset. Tyckte inte att hon förstod vad vi höll på med - att hon inte gick ut och hittade svampen på en gång så vi vilade - då hittade jag en massa kantareller!!! och sedan studerade jag närmsta hund och märkte att han var minst lika dålig som Xera, att kanske inte Xera var så korkad som jag först inbillat mig.Vi gjorde ett nytt försök och jag tror att poängen trillat ner för Xera – Vi ska träna under veckan fram tills nästa gång då vi ska utesluta människodoft på kantarellen – hur gör man det? Men det ska jag inte bekymra mig för nu – nu ska vi fokusera på att Xera ska lära sig söka rätt på kantareller utan hjälpen - godisen

Av Xera - 23 juni 2009 21:09

Men självfallet inte.

Det är varmt och hon gör inte mycket väsen av sig men sköter sig givetvis perfekt - de vart väldigt impade på bilbesiktningen - hon är en behaglig hund, mitt hjärta

Av Xera - 23 juni 2009 20:41

Han är så gullig Per ved och inte hade han höjt priset sedan förra året men hans flak, samma som förra året, rymmer fler kubik i år ; ))


Sak samma det är sådant man får ta och veden vi fick förra året var bra och nu kom ju första lasset så tidigt att jag hinner med det och de kommande innan vintern - ryggen är snart helt ok, eller så har jag vant mig vid att ha ont, har jag ju gjort tidigare

Av Xera - 23 juni 2009 20:22

Det kan vara väldigt svårt - min erfarenhet.


Minns inte varför jag inte kom till skott och besiktigade den blå bilen innan det blev körförbud men kanske var det så att det inte fanns några tider. När den sedan äntligen skulle dit så behagade Astrid inte att starta ; ((


Det var ju lite probem med batterie och svårigheter att få upp motorhuven, för att sätta in det nya batteriet, men allt ordnades med hjälp av bärgaren och sedan började jag jaga ny tid.


Hittade en tid i liten stad i närheten men när jag kom dit fanns ingen bokad tid!! Bara att åka hem och undra vad som gått snett, är ju inte så van vid att boka tid via nätet och tydligen hade jag gjort något fel.


Bokade en ny tid och denna gången fixade jag skrivaren och skrev ut - så att jag hade svart på vitt när den skulle in och var, idag strax efter lunch.


Men problemen startade redan innan. Fick en räkning från ett inkassoföretag i dag - på utebliven bokad tid, gånger två. Första tiden gällde en bil jag inte känner och nästa Astrid.


Ringde och gissa om jag blev utskälld och så fick jag veta att jag skulle ringa ett annat ställe - har jag försökt göra ca. tio gånger men de har inte tid att tala med mig, måste kanske betala för att slippa indrivning, både för Astrid och den obekanta bilen - det är inte lätt detta med bilar.


Var alltså och besiktigade bilen i dag - fick en anmärkning - det var tomt på spolarvätska!!! Att glaset på blinkersen saknades - brydde man sig inte om då lampan fungerade!!!


Sedan påpekade man att det var dåliga lampor, att de snart skulle gå sönder, samma sak sa polisen när de stoppade mig i slutet av oktober förra året - än fungerar lamporna men de går nog sönder snart - de säger ju så ; ))


Åkte direkt till verkstaden och bokade tid för byte av blinkers - det är bäst att ha ett glas framför och bad dem även att byta lamporna som var dåliga - killen förstod inte vad jag menade, han sa att antingen fungerar lamporna eller så gör de inte och jag som är totalt novis när det gäller bilar håller med honom.

Av Xera - 22 juni 2009 20:58

Det finns ett ställe som Xera väldigt gärna vill dra till - en rådjursäng så idag åkte vi dit, ligger helt nära men vi skulle till lilla samhället och tog en omväg dit.

Jag la ett spår och sedan gjorde vi vad vi skulle och så åkte vi dit igen för att Xera skulle spåra.

Hon har tydligen lärt sig det där med att sitta kvar i bilen - gjorde hon här och även när vi var i samhället och jag tog ut henne för att hon skulle få vatten och svalka.


Selade på henne och så gick vi spåret och hon var så duktig! Sedan tog jag av lina och sele men lät henne gå en liten promenad, var kanske fel men hon var som förbytt - gick i det rådjurstäta området med slakt koppel!!!


Älsklingen är jobbig men har varit betydligt mycket jobbigare - som valp var hon en marodör, men när hon landar i tillvaron är jag säker på att hon kommer att bli den mest perfekta hund - om hon kan bli perfektare än vad hon är nu ; ))

Av Xera - 22 juni 2009 20:56

Hennes trägård var en dröm - hon är 77 år och lider av aggressiv reumatism men har en väldigt vacker och välskött trädgård så nu ägnar jag större delen av min vakna tid åt min trädgård - vill inte vara sämre än henne; )) fast så enkelt är det inte, får sådan ro i sinnet när jag håller på och gräver.



Av Xera - 21 juni 2009 21:15

Denna trädgård är fylld av försummade områden och idag tog jag mig an ett ställe. Jobbade effektivt i flera timmar så nu är det tveksamt om jag tar mig ur sängen i morgon men det är ju sådant som man får acceptera, allt trevligt har sin baksida

Av Xera - 21 juni 2009 21:04

Hon mår så mycket bättre då.


Vi tog den korta rundan i dag, då när vi går stigen med rådjur och hon blev som vanligt stressad men vi plockade en kantarell och så körde vi lite kantarellsök mitt i allt och då lugnade hon ner sig.


På em. skulle jag iväg och köpa jord och passade då på att lägga ett spår som hon fick gå på hemvägen.


Hon klarade flera svåra vinklar men den sista ville hon inte ta - antagligen hade där hänt mycket, men eftersom det var jag som höll i linan gick vi den vägen till slut - stod bara och väntade ut henne.


Hon är ju dålig på apporter och godis i spåret - spåret i sig är tydligen nog belöning för henne men idag hade vi lagt in en snusdosa med kassler som slut - förhoppningsvis ska hon lära sig att leta efter denna dosa - tror säkert att hon kommer att lära sig detta.


Annars så håller vi på och tränar att hon ska gå med grejor mellan husse och mig - det är hennes egna idé - hon tar hans lösta korsord och ger mig ; )) om vi byter, om jag ber att få - en torr godis är perfekt. Sedan brukar jag roppa till husse och be honom roppa till sig Xera och ge henne ytterligare papper och även dem ger hon mig men vi har ännu inte lyckats med mer än tre gånger.



Ovido - Quiz & Flashcards